Make your own free website on Tripod.com

<<<


 

CERKNIŠKO POLJE

V osrčju Notranjske, leži obdano z gozdnatim grebenom Javornikov slovito Cerkniško polje s presihajočim jezerom, ki ob deževjih zalije dno kotanje. Slavo te naravne znamenitosti je že pred tremi stoletji v svet ponesel Valvasor, še danes pa obiskovalci občudujejo številne kraške pojave ob jezeru in pestro življenje ptic, ki so tu našle pribežališče na dolgih selitvenih poteh.


Pogled iz zraka

Za kolesarje je zagotovo zanimiva označena kolesarska pot okoli jezera. Oznake z likom ljudskega junaka Martina Krpana, nas vodijo iz Cerknice po asfaltnih, nato pa po makadamskih cestah in poteh okoli polja in prek njega, če to ni poplavljeno. Presihajoče jezero je lahko dolgo 10 kilometrov, kolesarska pot okoli njega in mimo številnih zanimivosti pa dobrih 30 kilometrov, vendar jo lahko skrajšamo.


Zadnja voda

Za dobro počutje poskrbijo na turističnih kmetijah, jezerska voda pa nam v poletnih mesecih ponuja prijetno osvežitev in kopanje, posebej zanimiv je ogled reliefne makete jezera v vasi Dolenje Jezero, ki nazorno prikaže ponikanje in izsuševanje jezera.

 

<<< • Cerkniško polje • Planinsko polje • Radensko polje

FORUM