Make your own free website on Tripod.com

24.OKTOBER 2002

"Naši"

V Cefaluju na Siciliji sva. Sliši se kar precej in verjetno daje občutek, da sva že kar daleč od doma, meni pa se, glede na datum, še vse zdi kar blizu. Slabo vreme se je naredilo na severu Sredozemlja in meša štrene tu na jugu že tri dni. Ni pravega vetra ali pa piha v glavo. Sicer bi šla že na Sardinijo.

Taja včasih tako poskakuje, da sem računalnik kar prilepil na mizo. Ga ni čez Jadran! Tako mirno morje, pa brez meduz, brez morskih psov... o ja, kje je že to. Tu spodaj pa naj piha ali pa ne, valovi so vedno. In pa razdalje. Opa, vse je v dnevih! Začneš zjutraj, končaš ne pred polnočjo. Zato je vedno bolje začeti sredi dneva, da končaš naslednje jutro. In jadraš, pa jadraš... Ni konca, če šteješ ure in milje.

Dopoldne sva se sprehodila do nekaj minut oddaljenega mesteca Cefalu, ki velja za drugo najlepše mestece na Siciliji. Med množico turistov, ki se je sprehajala po mestu, sva nakupila vse potrebno, si privoščila nekaj dobrot in si spotoma ogledala Cefalu.

Po vrnitvi v marino sva zagledala jadrnico, ki je ravno pristajala. "A ste naši?", so vpili že od daleč. Oni so bili tudi "naši". Pet možakarjev, uspešnih poslovnežev s Štajerske in Dolenjske, ki občasno pobegnejo vsakdanjemu življenju, s partizanskimi ali pravimi imeni Pavle, Ruda, Drago, Huso in Polda. Prihajali so iz Sardinije. Šestnajst metrsko Bavarijo so peljali v Pulo naročniku. Pa so naju povabili na kosilo in, ko sem jim povedal nekaj zgodbic, sta dva dala kar vsak po 100 EUR na mizo. Za popotnico. Saj je bilo nerodno, pa so vztrajali, da vzameva.

Sedaj je noč in spet jezdiva valove. Današnji oziroma jutrišnji cilj je 65 milj oddaljen rt, na katerem je mestece San Vito Lo Capo na severozahodni strani Sicilije. Najbrž je odveč povedati, da sva jadrala proti vetru in valovom, kar je postalo že pravilo. Po osmi uri sem skušal zaspati, a me je Brigita tako premetavala po valovih, da ni šlo. No, nekaj minut sem le ujel do ene ure zjutraj, ko sva skuhala in pojedla juho. Sedaj spi Brigita in ima srečo z bolj mirnim morjem. Ura je štiri in plujeva proti le še 20 milj oddaljenemu rtu San Vito na Siciliji. Nekje daleč na morju piha s severozahoda, tako se valijo valovi, a vetra ni. Že kar težko čakam na pristan. Okrog osme ure bova tam.

 

FORUM