Make your own free website on Tripod.com

30.OKTOBER 2002

Z vetrom proti Španiji

Po 24 urah plovbe z vklopljenim motorjem je danes ob 5. uri zjutraj končno zapihalo z juga. Glede na smer plovbe imava bočni veter med 8 in 14 vozli, s katerim proti Balearom napredujeva s povprečno hitrostjo 6 vozlov. Pooblačilo se je, še vedno pa je toplo, saj je zrak ogret na 24*C. Ker imava idealne razmere za jadranje, bova jadrala vse dokler bova imela ugoden veter, vendar najdalj do Cartagene v Španiji. Cartagena je od naju oddaljena še 280 milj ali tri dni in tri noči plovbe. Sva na poziciji 4*52'75" vzhodne zemljepisne dolžine in 39*13'39" severne zemljepisne širine. Nekaj več kot 250 milj naju loči od ničelnega meridijana, ki gre skozi observatorij Greenwich pri Londonu in 50 milj od prvega, to je najseverneje ležečega otoka iz skupine Balearov - Menorce. Približno 85 milj pa imava do Malorce. Vsaj do Malorce ali Ibize ali Cartagene bova skušala prijadrati brez pristanka iz Sardinije.

Med večdnevno plovbo čas na jadrnici nima pomembne vloge. Čas je pomemben le za navigacijo in opravke na kopnem po pristanku. Za življenje na jadrnici pa je skoraj vseeno kako piha v katerem delu dneva. Šele seštevek vseh dogajanj v teku plovbe da rezultat - to je prihod na cilj.

Za najino smer se je prijazen južni veter kmalu utrudil in s tem so se tudi najine želje zmanjšale. Cartagena je ob šibkem jugozahodniku postala nedosegljivo daleč. Vendar pa je na srečo in veliko veselje posadke in jadrnice morje ostalo mirno. Zato počasi jadrava proti vetru, običajno s hitrostjo treh vozlov, včasih pa veter jadrnico potegne tudi do 6 vozlov. In med enim takšnih pospeškov se je po 18. uri z že znanim visokim zvokom ponovno oglasil navijalec na ribiški palici. In v kokpitu je spet končala 10 kilogramska tuna. Do mraka sem komaj uspel počistiti kokpit, očistiti ribo in jo razdeliti za namene: glava in sprednji plavuti za juho, dva velika kosa se bosta, posušena na morskem zraku in soncu, spremenila v ribji pršut, osrednji del se bo za tuno v olju, bolj znano po blagovni znamki Rio mare, pa še za zrezke je ostalo.

Med nočnim dežurstvom sem opazil, da je zvezda Severnica vse nižje na nebesnem svodu. Nam na severni polobli tako znana in ljuba zvezda vodnica, se bo po vplutju v Pacifik kmalu skrila pod obzorjem, vodilno vlogo na nebu pa bo prevzelo dominantno ozvezdje južnega križa. Severnica ali Polarnica je zadnja zvezda v ojesu Malega voza in je glede na leto bolj ali manj natančno nad severnim polom. Vendar pa se nenatančnost lege Severnice nad severnim polom meri v zemljepisnih minutah in je manjša od zemljepisne stopinje in zato ni pomembna za orientacijo. V tem stoletju pa se bo Severnica z vsakim letom še za nekaj zemljepisnih sekund približala severnemu polu.

 

FORUM