Make your own free website on Tripod.com

7.NOVEMBER 2002

Marina del Este

Na jadrnici je že skoraj izbruhnil upor zaradi pozne ure, ko smo ob drugi uri ponoči le pripluli do velike marine v mestu Almerimar. Posadko sem potolažil z obljubo, da se v Španiji nočno življenje začne šele po polnoči. A žal posadki pohajkovanje po krčmah Almerimarja ni bilo namenjeno.

Ko sem hotel zapluti v marino med svetilnikoma, ki sta bila postavljena točno tako, kot je bilo narisano v karti in v letošnjem Imray-evem Mediterranean Almanac-u, me je skoraj kap. Tam, kjer bi morala biti globina nad 5 m, je le ta padala na 4; 3; 2; 1,9; 1,8 m. Groza. Seveda sem zaplul vzvratno in se na srečo izvlekel, še preden je jadrnica nasedla. Previdno sem poskusil še dvakrat nekaj metrov vstran, na sicer ozkem delu vhoda v marino, vendar je bila globina kritična za ugrez jadrnice. Ponovno sem preveril globine v almanahu in v elektronski karti ter pozicijo na kartah primerjal s pozicijo GPS-a. Pozicije so se ujemale, le tam kjer bi moralo biti 7,5 m je bilo manj kot 2 m. In kaj je preostalo drugega kot spet izpluti v zoprne valove, ki so se valili z zahoda in zajadrati proti zahodniku, ki je pihal včasih z 20 vozli, včasih pa sploh ne. Jadra so v brezvetrju plahutala »flop, flop« ali pa smo skakali po valovih, da se je vse treslo. Pa spi v takem, če moreš!

Zjutraj smo bili sredi morja 15 milj oddaljeni od obale. Naredil se je sončen in prijetno topel dan. Veter je pihal po pričakovanjih - ker smo bili namenjeni na zahod, je pihal zahodnik. Ob 16.30 uri smo prijadrali do Marine del Este, ki je 35 milj oddaljena od mesta Malaga. To je nova, lepo urejena marina, v kateri novega gosta pogostijo z buteljko dobrega španskega vina. Vendar pa privezi niso prav poceni: zgolj za informacijo - letni privez za do 11 m dolgo jadrnico znaša 6.300 EUR. Marina je zgrajena v zavetju otoka, privezi pa so povsem varni. Na strmem pobočju nad marino pa je zraslo počitniško naselje, ki se še širi.

 

FORUM