Make your own free website on Tripod.com

3.DECEMBER 2002

Noč ima svojo moč

Ponoči je bilo kar divje. Jadrali smo s četrt razvite genove ali celo manj s severovzhodnim vetrom v polkrmo in hitrostjo, ki sem jo zaradi varnosti omejil na 5 vozlov. Če je hitrost plovbe dosegla 6 vozlov, je dežurni zvil jadro toliko, da je hitrost padla na 5 vozlov. Pri  petih vozlih hitrosti je Taja lahko obvladljiva jadrnica tudi za neizkušenega jadralca, višje hitrosti pa že zahtevajo izkušnje. Ponoči je večinoma oblačno in zelo temno, saj je ravno mlaj, zato je težko opaziti morebitne sunke močnega vetra, ki zahtevajo ukrepanje. Ponoči je val dvakrat skočil v kokpit, nekajkrat je rahlo deževalo, mimo Taje pa so plule tovorne ladje, drugih posebnosti pa ni bilo.

Zjutraj ob 8.30 uri GMT smo bili na poziciji 30*37" N in 12*07"W. Ta pozicija je 130 milj oddaljena od Agadirja in 110 milj od otočka Graciosa. Pričakujem, da bomo tam naslednje jutro zjutraj. Za danes so po internetu napovedali enake razmere kot včeraj. Severovzhodni veter od 5 do 6 Bf, ponoči do 7 Bf in razburkano morje. Nebo je še vedno pretežno oblačno, občasno pa za kratek čas posije sonce. Temperaturi zraka in morja sta okrog 19 stopinj C in tudi ponoči se le malo ohladi. Vendar pa je v kokpitu zaradi vetra precej hladno, zato sva z Brigito oblečena v mehka in topla ter za vodo nepropustna jadralna oblačila, ki jih lahko pod blagovno znamko Piramida dobite v istoimenski prodajalni ob Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Že včeraj zvečer, pa tudi danes se z Rogerjem nisva slišala po SSB zvezi ob dogovorjeni uri. Tudi  neka druga jadrnica je klicala Starship Annie brez uspeha. Zato sem v skrbeh za Rogerja in Francoise. Najverjetneje pa Roger le spi in je pozabil na dogovorjeno uro za javljanje.  Upam, da se bo javil danes zvečer ob 18.00 GMT na frekvenci 4417 KHz.

 

FORUM