Make your own free website on Tripod.com

14.OKTOBER 2003

Vtisi z jadranja

Danes je minilo ravno leto dni odkar sva odjadrala v svet. Pred letom dni sva zajadrala v sončno jutro, danes pa je bil oblačen dan brez vetra do 17. ure, kljub napovedi zmerne do močne burje. Bo pa jutri menda. Ostala sva v Molatu, jadrnica pa privezana ob pomol. S kolesoma sva prevozila vse ceste po otoku in imela lep dan.

Jadralno potovanje je naju z Brigito v letu dni vodilo preko različnih dežel. Jadranje se končuje, zato bom na hitro skušal podati svoje vtise o deželah, ki sva jih obiskala.

Sredozemske dežele - Hrvaška, Grčija, Italija, Španija, angleški Gibraltar in Portugalska na atlantski strani evropske celine imajo vsaka svoje značilnosti, a med njimi za kopenskega turista v resnici ni veliko razlik. To so razvite obmorske dežele, ob katerih obalah je doma množični turizem. V sezoni to pomeni veliko gnečo na morju, v marinah, sidriščih in na plažah, izven sezone pa je čutiti umirjenost in nostalgijo za minulo sezono. To so dežele v katerih se je rojevala in rasla civilizacija, zato je v  vseh deželah dovolj zgodovinskih sledi od obdobja Feničanov dalje. Prebivalci so prijazni in odprti, a seveda tržno naravnani. Cene prehrambenih artiklov so v obmorskih mestecih precej višje, kot v večjih mestih v notranjosti dežel, izbira pa manjša.  Navtični turist pa hitro opazi razlike v nam najbližjih deželah. 

Nakupi v Španiji so najcenejši v Sredozemlju. Obale celinske Španije le redko dajo dobro zavetje navtiku, ki ne želi vsako noč v marino. Vendar pa povprečno na 50 milj najdete varno zavetje, ki ni v marini. Španci so prijazni, podnebje toplo, morje ob španski vzhodni obali pa tudi. Baleari so poleti okupirani s kopenskimi in navtičnimi turisti, življenje tam pa drago. Njihova prednost je v številnih varnih zalivih, v katerih se lahko brezplačno zasidrate.

Obale Sardinije in Sicilije imajo več sidrišč, ponekod se je mogoče brezplačno privezati ob mestno obalo, imajo pa celo brezplačne marine. Podnebje je poleti vroče, morje prijetno toplo, ljudje pa prijazni. O mafiji lahko berete v romanih, med počitnicami pa je ne boste srečali. Življenje pa je malo dražje kot v Španiji.

Grki imajo toplo morje in ugodno klimo, zgodovinske znamenitosti, veliko otokov in varnih zalivov na njihovih obalah, poleg tega pa nudijo še brezplačen privez ob skoraj vsaki obali. Na vsakem koraku vam kaj ponujajo, življenje v Grčiji pa je približno tako drago kot pri nas. Ker so Grki še prijazni, šarmantni in blizu, je Grčija za navtičnega turista zelo vabljiva.

Hrvaška ima obilo otokov z varnimi zalivi, a je po moji oceni najdražja med sredozemskimi deželami. Ogromen strošek je prenočevanje s plovilom. Tudi, če niste v marini, se vsak večer pojavi kdo, ki želi plačilo. Pa naj bo to za mesto ob obali, privez na bojo ali uporabo morja na njegovem teritoriju za spuščeno sidro. Pa tudi sicer je življenje dražje kot v Sloveniji. Večina ljudi je prijaznih, a tisti redki, ki niso, pokvarijo vse. Opazil sem neprijaznost, ki je tudi politično orientirana.

Kanarski otoki so del Španije in kažejo temu primerno sliko razvitosti. Njihovo gibalo je množični turizem na vsakem koraku. Ker sem otok Gran Canaria že obiskal, sem bil prijetno presenečen ob obisku najmanjšega naseljenega otoka iz otočja Kanarskih otokov. Otok Graciosa je le streljaj oddaljen od turistično razvitega otoka Lanzarote, vendar turizem otoka Graciosa še ni okupiral. Otok je vulkanskega izvora, kot ostali Kanarski otoki. Z redno ladijsko linijo je povezan z otokom Lanzarote, na katerem je letališče. Vendar pa je na Graciosi le manjše ribiško naselje in nastajajoča marina. Otok je zato še raj za nekonvencionalne turiste, ki preživljajo počitnice v šotoru ali pri katerem od domačinov in doživljajo prvinsko nepokvarjenost otoka.

Kapverdski ali zelenortski otoki nimajo skoraj nič skupnega z zeleno barvo pokrajine. Večinoma so skoraj puščavsko goli, skalni otoki, le na otoku Sao Nicolau gojijo zelenjavo in sadje. Otoki so revni in nezanimivi za zahodni kapital, saj razen sonca in morja, ter gole neokrnjene narave skoraj nimajo kaj ponuditi. Na otokih se mešata afriški in zgodnjeevropski vpliv, ki se je spojil v neko mešanico kapverdske mentalitete, ki je bližja afriški kot evropski. Ob obalah otokov je morje čisto, veter pa stalnica, zato jih v zadnjem času ponujajo kot surferski raj. Tudi jadralci se radi ustavijo ob obalah Kapverdov in se ob doživljanju ležernosti, s katero so obdarjeni prebivalci, pripravljajo za jadranje preko Atlantskega oceana. Žal ob obalah otokov ni varnih sidrišč ali privezov, varno pristanišče je eno, marin pa ni. Prebivalci so bolj zadržani kot ne, v njihovem pogledu in vedenju pa odseva melanholija. Poslušajte glasbo Cesarie Evore in pričarala vam bo Kapverde.

Med Kapverdi in Karibi je Atlantski ocean, ki ločuje kulture. Karibi so skupina otokov, ki se razprostira od severnega dela južnoameriške do južnega dela severnoameriške celine. Preprosto bi lahko rekli - toliko držav kot otokov. Čeprav na Karibih živijo ljudje v več kot 10 državah, pa se med seboj ne razlikujejo veliko. Večina držav si je celo izbrala isto valuto že vrsto let pred eurom. Na Karibih so prebivalci veseli in prijazni, morje toplo in čisto, sonce pa sije skoraj vsak dan.  Otoki so gosto poraščeni z zelenjem, pa naj bo to tropski gozd, plantaže sladkornega trsa, kokosovih ali bananinih palm. Prebivalci so pretežno potomci afriških sužnjev, ki so jih pripeljali z raznih koncev afriškega kontinenta in prvotnih ali belih priseljencev. Plaže pokriva  bela fina mivka, ki je nastala z drobljenjem odmrlih koral ali sipki drobni črni pesek, v katerega morje drobi vulkanske kamenine. Na večini karibskih otokov ni težko v naravi najti klišejske slike z razglednice: na plaži bela mivka, zgoraj modro nebo in palma, ki se sklanja do morja turkizne barve. Le vitko črno lepotico si lahko sami pričarate, ker so večinoma okrogle. Karibi so od decembra do maja še vedno raj za potujoče jadralce, veliko pa je tudi jadralcev, ki jadrnico v kateri od številnih čarter baz najamejo za nekaj dni. Veter piha skoraj vsak dan pretežno z vzhoda, zato je nadvse prijetno jadranje ob zahodnih obalah otokov. Otoki imajo glede na prevladujoč veter dovolj varnih zalivov, v katerih je mogoče varno sidrati. Navigacija je enostavna, saj je večina otokov oddaljena od drugih otokov od nekaj do 30 milj.

Temperatura zraka je idealna: podnevi le redko preseže 30*C, ponoči pa redko pade pod 22*C. Podnebje je sicer vlažno, a vlage med plovbo ni čutiti, saj stalno piha veter s hitrostjo med 10 in 20 vozli. Megle Karibi ne poznajo. Neviht prav tako ne. Pogosto dežuje, a običajno le nekaj minut ali pol dneva v presledkih, sonce pa posuši dež že v nekaj minutah. Valovanje morja ni problematično v zavetju otokov, razlika med plimo in oseko pa sta komaj opazni. Navedeno velja za  čas od decembra do maja. V preostalem delu leta se je bolje umakniti s Karibov, da vas ne pospravi hurikan ali uničita vročina in vlaga.

Azori so svet zase. Podnebje je zgodaj poleti kot angleško, morje je hladno, tudi zrak se čez dan ne ogreje dosti preko 20*C. Prebivalci so potomci prvotnih evropskih naseljencev in so pridni, tihi, zadržani in resni. Kot bi gledal film o prebivalcih v kakšni odmaknjeni vasi pred stoletjem. Kriminala ni. Narava je svet zase in je večinoma takšna, kot je bila pred pol tisočletja, ko so prvi naseljenci prišli na Azore. Povsod rože, vse je zeleno, na travnikih se pasejo krave noč in dan, v višjih predelih otokov raste gozd. Vsak otok ima vsaj en vulkanski krater, vulkani pa le počivajo in še niso ugasli. Hrana je odlična, pa naj bo to v mlinu kupljena v moko zmleta pšenica, kruh, siri in drugi mlečni izdelki ali karkoli drugega, kar pridelajo na Azorih. Marine so zgledno urejene in razmeroma poceni. Jadralci Azore radi obiščejo in mnogi ostanejo čez poletje. Jeseni, pred zimskimi viharji, pa zbežijo južneje ali v Sredozemlje.

In kje je najlepše? Sredozemske dežele ponujajo civilizacijo, urejenost in kulturo. Kanarski otoki imajo vse leto vsaj pomlad, veliko turistično ponudbo, sončno vreme in vse leto dovolj toplo morje za zares pogumne. Kapverdi ponujajo odmaknjenost, drug svet, veter, sonce in dolge mivkaste plaže. Karibi so v prvi vrsti nasmejani ljudje, zares toplo morje vse leto, vsak dan je tudi sončen dan, zelena je pokrajina na kateri se spočijejo oči in so dobri pogoji za jadranje. Azori predstavljajo tradicijo kmečkega življenja, pristno naravo, dobro hrano in varnost.

Izberite sami. Ali pa obiščite vse, kot sva storila midva z Brigito. Obžalujeva le, da tokrat nisva uspela izpeljati jadranja okoli sveta v celoti.

 

FORUM