Make your own free website on Tripod.com

1.JANUAR 2003

Novo leto

Ponoči je skočila na jadrnico prva leteča riba. Ko sem jo našel je bila že mrtva. Dolga je bila približno 15 cm, vsaka od obeh plavuti oz. kril pa ravno toliko. Vrnila sva jo morju.

Naredil se je sončen novoletni dan, ki je ogrel zrak na 25*C. Ravno prav za prijetno jadranje. Vendar pa je zgodaj dopoldne veter zaspal in približno tri ure je v valovitem morju brnel motor. Potem se je zlagoma vrnil veter, ki je sprva pihal s hitrostjo pod 10 vozli, čez kakšni dve uri pa malo več. Valovi in veter so jadrnico vseeno premikali s hitrostjo okrog 5 vozlov proti Mindelu. Počasi so v motnem ozračju drseli mimo otoki Sao Nikolau, Santa Luiza in manjši otočki, potem pa sva že zagledala otok Sao Vincente. Sprva je kazalo, da bova Mindelo dosegla okrog 18.00 GMT. Pred Mindelom je v vabo zagrizla riba. Ko sem jo vlekel k jadrnici je skočila iz vode in naredila salto, vendar sem ta ribji trik predvidel in sem še hitreje zavrtel navijalec in jo morda tudi s tem obdržal na trnku. V kokpitu je podivjala is se skušala otresti trnka, nato pa se je umirila in prepustila koncu. Ujela sva 70 cm dolgo dorado, z drugimi imeni imenovano kot zlato skušo, dolfin fish ali mahi mahi. Sprva je bila njena koža zlate barve, nato pa je spreminjala barve od vseh odtenkov zlate preko zelene do modre. Ko sem jo očistil je imela približno 2 kg.

Na pomorski karti je v kanalu med otokoma Santo Antao in Sao Vincente označen morski tok. V priročniku je navedeno, da morski tok običajno teče iz smeri SW s hitrostjo 1 vozla. Dejanski tok je bil iz SW smeri in je dosegal hitrost med 3 in 4 vozli. Ob nasprotnem valovanju iz smeri NE so nastajali neprijetni, prelivajoči do 3 m visoki valovi. Pa še premikalala sva se po polžje proti cilju ob pomoči motorja, ki je porival jadrnico z več kot 6 vozli. Sonce je že zašlo, ko sva še vedno plula proti toku. V mraku sva zaplula v zaliv Porto Grande proti Mindelu. Če bi bilo res tisto, kar je kazala karta, bi bila že na kopnem. Zato sva previdno tipala v mraku in že skoraj v temi zaplula med več kot 20 zasidranih jadrnic. Na nekaterih so bile posadke, ki so naju pozdravljale kot stare znance, pa čeprav smo se videli prvič. Spustila sva sidro, pojedla nekaj predtem ujete surove ribe s solatno omako in nekaj iste dušene ribe in odšla spat. Spati, spati, v mirnem in varnem pristanu, to je ena od največjih želja jadralcev.

 

FORUM