Make your own free website on Tripod.com

12.JANUAR 2003

Polovica Atlantika je prejadrana - 9. dan jadranja preko Atlantika

Ponoči je Taja prejadrala polovico Atlantika. Potrebovala je nekaj ur več kot 7 dni. Če bo tudi nadaljevala s takšno hitrostjo, bi morala prijadrati do Barbadosa naslednjo nedeljo. Če elektronska karta ne laže je bilo danes ob 08.45 GMT do Barbadosa še 960 milj, 1066 milj pa je Taja prejadrala. Z Brigito si že zelo želiva čimprej stopiti na kopno, še bolj pa se dobro naspati v mirnem zalivu.

Danes se mi je po netu oglasil Jože Šket. Povedal je, da je približno miljo pred Martinikom prava past iz ribiških mrež, ki so položene le meter pod gladino. Povedal je tudi, da so srečno prispeli in se dobro naspali v mirnem, idiličnem zalivu. Povsod pa je ogromno jadrnic. Prava gneča in prav nič romantično, ker skoraj gledajo drug drugemu v lonec. Bili so že na kopnem in kupili kilogram limon. Štiri EUR je bila cena za 1 kg limon! Vendar limone in drugi agrumi rastejo na Karibih kot trava v Sloveniji. To me spominja na dogodek pred dvema letoma, ko sva z Brigito kolesarila po karibskem otoku St. Lucia. Ob cesti je sedel domačin in prodajal zrele banane. Bile so dražje kot v Sloveniji. Poleg je bil ogromen bananin nasad. Večina banan na palmah je bila še zelenih, precej pa jih je tudi ležalo na tleh, ker so jih odtrgali  ali pa so jih zavrgli, ker so se odtrgale od grozda banan. Banane, ki so ležale po tleh so  gnile, ker jih ni nihče pobiral. Ker pa se je domačin spomnil in jih pobral, jih je nenormalno drago prodajal. Vozniki avtomobilov so ustavljali in kupovali banane. V nasadu pa je večina banan na tleh še naprej propadala. Ja, cene na Karibih so že bile visoke in kot kaže so letos še višje. Verjetno je to zato, ker se le redkokomu ljubi delati, če  pa že dela, postavi visoko ceno. Na Karibih se da skromno živeti tudi z le malo dela. Domačini nalovijo nekaj rib, naberejo sadja, ki tudi prosto raste in z nasmehom pridejo do barke. So prijazni ljudje, ki skromno živijo v prijetnem okolju, brez velikih skrbi in naporov.

V zadnjih dneh se je vzhodni veter ustalil pri približno 15 vozlih hitrosti. Podnevi je sončno s posameznimi oblaki, ponoči, proti jutru pa se pooblači in do jutra pade nekaj kapelj dežja. Taja že nekaj dni jadra z genovo podprto z debelcem (po novi slovnici je to tangun), občasno pa tudi z delom glavnega jadra na drugi strani in privezanim deblom (boom). Veter je najmočnejši pred polnočjo in sredi dneva in najšibkejši pozno popoldne in zgodaj zjutraj. Taja z enako nastavitvijo jader jadra s spremenljivo hitrostjo med 4,5 in 8 vozli, povprečno pa s hitrostjo med 5 in 6 vozli.

Ob 16.00 GMT je bila Taja na poziciji 14*43"N in 43*58"W in s tem za dobrih 40 milj bližje Barbadosu. Pozno popoldne, ko je veter oslabel in je Taja občasno jadrala s hitrostjo manj kot 5 vozlov, sva z Brigito poskušala dvigniti drugo genovo. Zapeljala sva v veter in valove, ki so zibali jadrnico tako, da je postal spust obstoječe genove in dvig dveh genov istočasno preveč zahteven podvig. Zato sva pustila obstoječo genovo in ji dodala še polovico glavnega jadra. Takrat se je spet okrepil veter in Taja je zajadrala z več kot 7 vozli. Ko je nastopila noč, ni postalo zares temno, saj sije že več kot pol lune. Vodenje jadrnice v luninem siju s hitrostjo med 7 in 8 vozli, v topli poletni noči je izreden užitek. Ko usmerjam jadrnico po dolgem oceanskem valu in drvim navzdol z 8 vozli, je občutek podoben smučanju po beli strmini. Še uro dežurstva imam do polnoči, zato se bom vrnil za krmilo in nadaljeval z glisiranjem v luninem siju.

 

FORUM