Make your own free website on Tripod.com

22.JANUAR 2003

Popravilo jadrnice

V zadnjem delu plovbe čez Atlantik sem med krmarjenjem jadrnice začutil pokanje med krmarjenjem in nekontrolirano premikanje krmila. Ko sem v podpalubju opazoval krmilo med plovbo sem ugotovil, da je pokanje posledica nehotenega premikanja osi krmila predvsem v spodnjem nekoliko pa tudi v zgornjem ležaju krmila. Nove ležaje bodo ljubeznivo poslali iz Seaway-a. Pri kasnejšem pregledu pa sem opazil nekaj, kar me je resnično zaskrbelo. Na mestu, kjer os krmila prihaja skozi trup jadrnice je 1 mm široka in cca 15 cm dolga polokrogla razpoka na trupu jadrnice. Tam je trup ojačan in izbočen v notranjost jadrnice, v izboklini pa je spodnji ležaj krmila. In tam je trup počen. Na srečo morje še ni začelo teči v barko.
Trup je najverjetneje počil med jadranjem po nekaj metrov visokih valovih Atlantika, ko je bilo krmilo bolj obremenjeno. Vendar pa je po mojem mnenju to napaka proizvajalca, saj proizvajalec jadrnico ponuja s certifikatom za oceansko plovbo. Na oceanu pa so lahko razmere še dosti težje, kot je jadranje v lepem vremenu po nekaj metrskih valovih.

Ker je počeni del težko dostopen, se med plovbo proti Barbadosu nisem lotil popravila, čeprav mi je Jože z jadrnice Vesna 7 svetoval takojšnje popravilo. Upal sem, da skozi razpoko morje ne bo začelo teči v jadrnico. Na srečo je ostala razpoka ves čas plovbe nespremenjena. V ponedeljek sem v Speightstownu dal nažagati štiri trikotnike iz vezane plošče za ojačitev trupa ob krmilu, danes sem se pa lotil popravila. Počeni del trupa in še 30 cm okrog razpoke sem najprej temeljito očistil in nato pobrusil. Razpoko sem potem zaplastificiral z majhnimi cca. 3 x 3 cm velikimi koščki mate, ki sem jih prekrival z večjimi kosi, vse dokler ni bil počeni del in 25 cm okrog razpoke dobro prekrit z mato in poliestrsko smolo. Mesto razpoke je težko dostopno skozi obe zadnji kabini. Delo je dodatno oviral krmnilni mehanizem in mehanizem avtopilota. Poliestrska smola se je hitro strjevala, zato sem jo moral mešati v majhnih količinah. Plastifirciranje počenega dela mi je vzelo vse popoldne plastificiranje trikotnikov pa mi je ostalo za jutri.

 

FORUM