Make your own free website on Tripod.com

9.JANUAR 2003

Težave z zagonsko baterijo - 6. dan jadranja preko Atlantika

Ponoči okrog 3 ure GMT sem se s prenosnim računalnikom preko SSB in modema povezal z Sailmail postajo na Floridi. Ker je pri oddaji  potrošnja toka do 30 A na 12 V sem vključil motor, zaradi polnjenja servisnih baterij s kapaciteto 360 Ah. Skoraj takoj po zagonu motorja je Brigita zaznala čuden in neprijeten vonj. Smrdelo je vse bolj, vendar več kot 10 minut nisva mogla ugotoviti izvora. Najbolj me je skrbelo, če smrdi iz motornega prostora, pa ni. Brigita, ki izredno dobro vonja, je končno zaznala, da vonj prihaja izpod sedežnih blazin na klopi v salonu. Ko sva dvignila blazine in odprla prostor za baterije, je zasmrdelo še bolj. Potipal sem servisne baterije, ki so bile že precej prazne, preveril nivo elektrolita in vse je bilo v redu. Potem sem se dotaknil še zagonske baterije s katero nikoli ni bilo težav. Bila je vroča. Preveril sem napetost na sponkah, ki je bila med polnjenjem kar 17 V. Brigita je takoj izljučila motor in napetost na sponkah je bila normalna za polno baterijo med 13 in 14 V. Preveril sem nivo elektrolita in dolil destilirane vode, čeprav je bil nivo še zadovoljiv. Ko je Brigita ponovno vključila motor se je spet pojavil smrad, zaradi višjega nivoja elektrolita pa je nekaj elektrolita izteklo Med polnjenjem je bila napetost na zagonski bateriji 17 V na sevisnih pa le 12,6 V. Brigita je spet izključila motor, jaz pa sem SSB postajo priključil s precej praznih sevisnih baterij, na polno zagonsko baterijo in preko Sailmail postaje na Floridi poslal Poldetu dnevnik za sredo 8.1.2003. Samo kaj je narobe s polnenjem baterij? Je pregorel regulator na alternatorju motorja in zato alternator polni s previsoko napetostjo? Vendar zakaj polni s previsoko napetostjo le eno baterijo ne pa tudi drugih? Je zanič zagonska baterija? Ni, saj je po precej dolgem oddajanju in precejšnji porabi toka imela skoraj nespremenjeno napetost. Sklenil sem počakati do javljanja na netu in se posvetovati z Rogerjem in Jožetom. Zadeva je resna, saj sva preplula tretjino Atlantika, baterije pa nujno potrebujeva za komunikacijo in instrumente. Hladilnik je že davno odpisan kot porabnik in poslan v zimsko spanje. Taja nujno potrebuje nov neodvisen vir polnjenja baterij, saj dva, skupaj 110W, solarna panela ne uspeta polniti baterij dovolj. Razmišljam o veternem generatorju ali vodnem oz. kombiniranem air-aqua generatorju, ki polni baterije med plovbo ali z vetrom. Sponzor bi stvari zlahka spravil na pravo mesto, saj je predvideni strošek večji od 1000 US$.

Zjutraj ob 08.30 GMT je bila Taja na poziciji 15*46"N in 36*19"W. Ponoči sva z Brigito zvila glavno jadro, ko je v močnejšem vetru avtopilot izgubil kurz. Zjutraj sva v šibkem vetru 10 vozlov, ob že razviti genovi,  spet razvila še glavno jadro in Taja je bila vsako uro za 5 do 6 milj bližje cilju. Nebo je bilo zjutraj v 80% prekrito z oblaki, nato pa se je obseg oblačnosti stalno spreminjal, pogosto pa je bilo sončno. Zračni tlak je 1021 mb in je zrasel za 2 mb. Višina valov zjutraj ni presegala enega metra, čez dan pa valovi vedno zrastejo.

Tako Roger kot tudi Jože sta mi svetovala, da zagonsko baterijo izključim in polnim le dokaj prazni servisni bateriji, ki bi tudi prevzeli zagon motorja. To sem že tudi sam nameraval, po potrditvi pa sem to tudi storil. Izkazalo se je, da je napetost alternatorja prava, saj napetost na servisnih baterijah med polnenjem ni presegla 14 V. Odgovor zakaj je alternator polnil zagonsko baterijo s 17 V, ne pa tudi servisnih je najbrž skrit v  dejstvu, da je bila zagonska baterija povsem napolnjena, nekje pa mora biti regulator polnjenja med zagonsko in servisnima baterijama, ki je najbrž pokvarjen. Ali pa je vseeno okvarjen regulator polnjenja alternatorja, ki sedaj skoraj prazni servisni bateriji velike kapacitete, kljub okvari ne zmore polniti z več kot 14 V, ko pa bosta servisni bateriji bolj polni pa bo napetost polnjenja z alternatorja spet nepravilno zrasla. Kdo ve, potrebno bo preverjati nivo napetosti polnjenja baterij. Morda mi bo pa Boris dal kakšen nasvet, ko bo prebral ta zapis.

Popoldne sem med ročnim krmarjenjem zaslišal značilni visoki zvok hitrega odvijanja laksa z navijalca. Aha, riba je prijela. Pritisnil sem tipko na avtopilotu in začel vleči ribo k sebi. Iz vode se je pognala velika riba. Takrat pa so začela jadra plahutati, kurz je bil napačen, avtopilot pa izključen. Medtem, ko sem lovil smer jadrnici, mi je riba ušla. Tri ure kasneje je prijela druga. To sem uspel izvleči v kokpit. Spet je bila dorada, malo manjša kot zadnja Brigitina. Ker je zaradi varčevanja z električno energijo izključen hladilnik, sem očiščeno ribo razdelil na dva kosa in ju nanizal na vrvico. Sedaj se sušita na vetru.

Ob 16.50 GMT je bila Taja na poziciji 15*41"N in 37*03"W. V nekaj manj kot 24 urah je prejadrala 125 milj oz. 700 milj v ravni črti od Mindela. To pa predstavlja že tretjino razdalje do Barbadosa. Danes med jadrnicami, ki so v soboto štartale iz Mindela, vodi Aleksia - HR 42. Pred TAjo, ki je glede na položaj po zemljepisni dolžini predzadnja, je že 30 milj. Res pa je Taja za več kot eno zemljepisno stopinjo južneje, kot ostale jadrnice. Zato je težko realno oceniti položaj. Danes je Mark prepustil mikrofon Lorraine, jaz pa Brigiti. Zanimivo je bilo poslušati.

 

FORUM