Make your own free website on Tripod.com

2.MAREC 2003

Slovo od Tonya

Po jutranjem plavanju v sinje modrem morju zaliva Flamingo Bay, smo izpluli proti 8 milj oddaljenemu Prickly Bayu na jugu Grenade. V sončnem in poletno toplem nedeljskem dopoldnevu je pihal zmeren vzhodnik. Z bočnim vetrom smo zlahka jadrali proti skrajnemu jugozahodnemu rtu Point Salinas. Nameravali smo se zasidrati v zavetju rta, zajtrkovati in zaplavati. Vendar so izza rta prihajali neprijetni valovi, zato smo se odločili, da z jadranjem nadaljujemo vse do Prickly Baya. Ko smo pokukali izza rta je vzhodnik zapihal od spredaj. Za nekaj več kot dve milji proti vetru in morskemu toku smo porabili več kot pol ure. Jadrnica, ki je plula le z motorjem je napredovala še počasneje kot Taja. V zalivu Prickly Bay smo se zasidrali pred marino, pozajtrkovali in zaplavali, nato pa smo se že morali posloviti. Tonyu se je že mudilo na letališče, saj je do vzleta letala manjkala le ena ura. V naglici smo se poslovili po prijetno preživetem tednu in že je Tony hitel proti letalu in Heather, ki ga je čakala na Barbadosu.

Z Brigito sva natočila nekaj litrov vode v prazni ladijski rezervoar in ponovno zaplavala v vročem nedeljskem popoldnevu. Med plavanjem sva spoznala Ross-a z jadrnice HR 42. Povabil naju je, da ga obiščeva na jadrnici. To sva tudi storila. Ross je prijeten fant, ki je s svojo ženo Carlo prijadral s Trinidada s 14 let staro jadrnico HR 42. Jadrnico sta z ženo kupila na Trinidadu in jo pripravila za plovbo. Sprva sta nameravala skozi Panamski kanal zajadrati do Seattla, sedaj pa, ko pričakujeta naraščaj, sta načrte spremenila. Jadrnico bosta pustila na Trinidadu, naslednje leto pa bo Ross s prijatelji odjadral v Sredozemlje, kjer se mu bo pridružila Carla z otrokom.

Sonce je že zahajalo, ko sva se vrnila na Tajo. Potrebno je bilo dvigniti čolniček in pritrditi izvenkrmni motor, pospraviti po jadrnici in se pripraviti za nočno plovbo do Trinidada.

V temi sva dvignila sidro in previdno zaplula med številnimi zasidranimi jadrnicami iz zaliva. Sprva šibka sapica se je krepila in na izhodu iz zaliva naju je že pričakal ESE veter 20 vozlov. Do pol milje oddaljenih čeri The Porpoises sva plula z motorjem. Veter je medtem narasel že na 30 vozlov. Obetala se je neprijetna plovba proti vetru in valovom pod zvezdnim obokom.

 

FORUM