Make your own free website on Tripod.com

4.MAREC 2003

Karneval

Večerja je bila odlična, družba izborna, zato je večer minil hitro in prijetno. Prišla sva pozno popoldne in odšla pred polnočjo. Seveda ni manjkal rum-punč za aperitiv, nekaj različnih prigrizkov za predjed, pa tudi poobedek ne.

Zjutraj ob 8.30 po lokalnem času smo bili spet skupaj. Roger in Francoise sta nama rezervirala vozovnice za maxi taxi pri Jesseju. Jessejev maxi taxi je pri jadralcih zelo cenjen, saj je Jesse zanesljiv, organizira pa tudi brezplačni prevoz do supermarketa, obisk tržnice, kina itd. Ko je bil nek jadralec v bolnišnici je Jesse brezplačno vozil na obisk tiste, ki so ga želeli obiskati.

V velikem pričakovanju smo se peljali proti glavnemu mestu Port of Spain na ogled karnevala. Na ulicah je bilo kljub zgodnji uri že videti pretežno dekleta v kostumih. Ko smo prispeli do stadiona se je karneval že začel. Čez ogromen oder so se vrstile neskončne skupine nastopajočih ob preglasni glasbi spremljajočih ansamblov na velikih tovornjakov. Z Bojanom sva se kmalu odločila, da si greva ogledati dogajanje na ulici. Pravi karneval se je dogajal šele na ulici, daleč proč od žirije in televizijskih kamer na stadionu. Sonce je žgalo prav ubijalsko, vendar ni bilo opaziti, da bi vplivalo na plesoče. Le midva sva se v začetku skrivala v senci drevesa na ulici s katere sva opazovala dogajanje. Ko se je ob vsaki plesoči skupini mimo pripeljal drug tovornjak, sva si zatiskala ušesa in čutila kako se tresejo tla. Pevci na strehi tovornjaka so nemumorno peli letošnjo soca in kalipso karnevalsko glasbo. Pod streho tovornjaka se je stiskal ostali del ansambla med neštetimi ogromnimi zvočniki. Kmalu sva se nalezla njihovega zibanja, se pomešala mednje, dobila nekaj kosov karnevalskih oblačil in se počutila del njih. V karnevalskem sprevodu so bila večinoma brhka dekleta. Njihovo lepo kavno barvo kože so prekrivale le kopalke z raznoraznim bleščečim okrasjem okrog gležnjev, rok, glave in pasu. Misliš, da si videl že skoraj vse, vendar vsaka skupina izstopa v izvirnosti in s kombinacijo barv. Bolj, ko se nagibal dan, veličastnejši kostumi so prihajali. Nekateri so nosili tudi po nekaj metrov okrasja okoli sebe. Vrnila sva se na stadion, da se malo oddahneva in vidiva, kako se imata Roger in Francoise. Roger si je priskrbel fotografsko dovoljenje zato, da se je lahko približal odru. Ni in ni se mogel načuditi množici privlačnih deklet, ki so nenehoma zibale svoje privlačne obline. Ker ni mogel najti pravih besed je hitel pritiskati na fotoaparat in se ustavil pri 600 posnetkih. Vse se je nadaljevalo v nezmanjšanem tempu, vendar pa je nas pozno popoldne čakal maxi taxi. V tem kratkem času sva imela priložnost doživeti nekaj, kar je živo in raste v domačinih. Velik del leta porabijo za planiranije, praznovanje in obujanje spominov na minuli karneval. Navdušenje je prav nalezljivo in pravijo, da Trinidada ne spoznaš prav, dokler ne doživiš karnevala. Sezona se začne že septembra z zbiranjem skupin, skic in barv za kostume. Do božiča poteka aktivnosti vsak konec tedna, potem pa se odpre uradna karnevalska sezona. Posamezno karnevalsko skupino oz. band, kakor se imenujejo, lahko sestavlja samo nekaj oseb, večje nekaj sto, največje pa pet do šest tisoč. Istočasno s tekmovanjem karnevalskih skupin potekajo tekmovanja steel bandov, ki tako, kot karneval izvirajo iz Trinidada. Tudi te skupine lahko sestavlja več kot 100 glasbenikov, ki z udarjanjem na pločevinaste sode iz njih izvabljajo čudovite melodije.

Doživela sva zadnji, a najveličastnejši dan več kot teden dni neprekinjeno trajajočega karnevala.

 

FORUM