Make your own free website on Tripod.com

24.APRIL 2003

Večno poletje

Ko sva pripravila jadrnico za izplutje sva se s čolničkom odpeljala do jadrnice Starship Annie. Poslovila sva se od Rogerja in Francoise s katerima sva v presledkih preživela skoraj pet prijetnih mesecev. V prvi polovici maja bova odjadrala čez Atlantski ocean proti Evropi, Roger in Francoise pa nameravata junija prijadrati na Trinidad in preko poletja pustiti jadrnico v marini na kopnem ter poletni čas preživeti v Franciji in Angliji. Pogrešala bova draga prijatelja.

Popoldne sva dvignila sidro in ob obali Martinika zajadrala proti zahodu. S šibkim vzhodnikom sva počasi jadrala proti rtu Diamant. Rt Diamant je dobil ime po bližnjem 176 m visokem otoku, ki ima obliko brušenega diamanta. Diamantni otok ni naseljen, saj se strmo dviga neposredno iz morja. Na sosednjem Martiniku živi 392.000 ljudi, kar 100.000 v glavnem mestu Fort de France. Martinik je 75 km dolg in 35 km širok vulkanski otok prav v središču Malih Antilov. Severni del otoka je gorat z najvišjimi vrhom 1397 m. Osrednji del, v katerem je tudi mesto Fort de France je bil nekoč močvirnat predel, ki so ga izsušili in naselili. Južni del otoka je predel čudovitih plaž z belim peskom, kokosovimi palmami in čistim morjem. Na Martiniku je celo leto poletje z dvema sezonama. Suha sezona je od novega leta do začetka maja z rednimi pasatnimi vetrovi in redkimi plohami, preostali del leta pa je bolj ali manj sončen s temperaturami nad 30*C, s pogostimi plohami, in visoko vlažnostjo zraka, s šibkim vetrom ter občasnimi hurikani, ki so strah in trepet pomorcev in otočanov. Na Martiniku je temperatura zraka pod 20*C redka, najvišja izmerjena v senci pa le 34*C, morje ob obali ima vse leto temperaturo med 26 in 30*C, povprečno sije sonce 8 ur dnevno, povprečno le 5 dni v letu pa je oblačnih in na Martiniku nikoli ne sneži.

Čeprav je do rta Diamant le 10 milj, se je že znočilo, ko sva jadrala mimo. Čeprav se je znočilo, se je ohladilo le za dve stopinji. Med jadranjem sva med številnimi zvezdami istočasno videla Severnico in Južni križ. Prejadrala sva še tri milje in se med številnimi jadrnicami zasidrala v zalivu Grande Anse d Artlet.

 

FORUM