Make your own free website on Tripod.com

26.APRIL 2003

Vulkan Mt.Pele

Spanje na sidrišču pred naseljem Case Pilote ni bilo prijetno, saj se je jadrnica celo noč zibala na dolgih oceanskih valovih. Dokončno sem se prebudil že pred zoro. Ko se je zdanilo sem zaplaval  do pristana za valobranom, kjer so bile ob pomolu privezane tri jadrnice in nekaj ribiških ladij. Od daleč sem ob jadrnici videl ribiča v čolnu, ki je nekaj dopovedoval Brigiti. Motila ga je lokacija jadrnice, saj so ribiči nameravali spustiti mrežo. Dvignila sva sidro in odplula. S šibkim vzhodnikom sva v sončnem dopoldnevu počasi jadrala proti 7 milj oddaljenemu mestecu Ste.Pierre. Zasidrala sva se med desetimi že zasidranimi jadrnicami, v bližini pomola, za katerim je mestno središče. Ob obali je velik trg, katerega del je namenjen tržnici, preostali del pa sprehajalcem. Ogledala sva si tržnico, mestno središče, velik park, katedralo in se nekajkrat sprehodila skozi mesto. Carinski urad v katerem je potrebno urediti formalnosti ob izhodu iz države je na koncu mesta. Obiskala sva ga trikrat, vendar uradnika nikoli ni bilo. Pred uradom je  ustrezen napis in francoska zastava. Mimoidoči so povedali, da se carinika najverjetneje dobi ob 6 uri zjutraj in zvečer, ko je nekaj minut v uradu. Tudi ob 6 uri zvečer ga nisva našla, niti predtem.

V Ste.Pierre sva obiskala muzej v katerem je predstavljeno mesto Ste.Pierre pred 8.5.1902 in po njem. Leta 1902 je izbruh vulkana Mt.Pele uničil mesto St.Pierre. Do takrat je bilo mesto več kot 200 let glavno trgovsko središče na Martiniku, v katerem je živelo 30.000 ljudi. Zaradi izbruha vulkana je umrlo 29.000 ljudi, preostalih 1.000 pa jih je predtem odšlo iz mesta zaradi nevarnosti izbruha. V izbruhu vulkana je del gore Mt.Pele eksplodiral, mesto pa je prekril ognjeni oblak, v katerem so bili strupeni plini, zelo vroč vulkanski pepel in vulkanske skale. V nekaj minutah je bilo mesto uničeno. Celo ladje niso uspele pobegniti, ker so zaradi vročine zgorele. Edini preživeli v mestu je bil zapornik, ki je preživel v svoji zaporniški celici. Po izbruhu je minilo še štiri dni, preden so ga opečenega rešili iz zapora. Pozneje je do konca svojega življenja nastopal v cirkusu, kjer so ga kazali kot posebnost.

V prijetnem mestecu danes živi le okoli 5.000 prebivalcev. Vulkan ni ugasel, ampak le spi. Zadnji  izbruh je bil 1929 leta. Zaenkrat nič ne kaže na nevarnost izbruha, zato bova z Brigito jutri obiskala vrh 1.397 m visoke gore Mt.Pele. Do izhodišča je 13 km kolesarjenja navkreber, nato pa še 8 ur hoje. Kaže na sončno vreme in temperaturo preko 30 *C.

 

FORUM