Make your own free website on Tripod.com

5.APRIL 2003

Privatni otoki

Vreme se še vedno ni ustalilo, zato sva se odločila še en dan ostati v varnem zavetju zaliva pred otokom Union Island. Jaz sicer vsak dan vsaj dvakrat plavam, vendar plavanje ni poseben užitek, zato sem eden redkih plavalcev v zalivu pred naseljem Clifton. V morju namreč plava vse polno morskih rastlin, ki jih je močnejše valovanje odtrgalo s koralnega grebena. Vendar pa to ne moti tistih, ki se z raznimi čolni podijo po zalivu. Največje čolne z najmočnejšimi motorji imajo domačini, ki se s polno hitrostjo pripodijo tik ob jadrnici in s tem povzročijo dodatno neprijetno guganje jadrnice. Vendar je to tu že običajna folklora, zato se nihče ne razburja. Jadralci se prevažamo z manjšimi čolnički, s šibkejšimi motorji in le na krajše razdalje. Vsak dan je nekaj čolničkov namenjenih do pred kratkim novo nastalega otoka na robu koralnega grebena v zalivu Clifton Harbour. Otok je iz skal in školjk zgradil podjeten domačin 200 m od obale in na njem postavil bar. Happy hours - vesele urice so pri njem ves dan. To pomeni, da za ceno ene pijače ponuja dve, ali pa pijačo po polovični ceni. Prepričan sem, da se mu bo vložek 1.500 $ v izgradnjo otoka kmalu povrnil. Pa še svoj otok ima. Do otoka pa lahko pridete tudi drugače. Nedaleč stran od novo nastalega otoka je manjši otok, ki je nastal po naravni poti. Dolga leta je bil nenaseljen, pred kratkim pa ga je naselil novodobni Robinzon, ki tam živi svoje samotno življenje. Če želite večji otok, ga lahko tudi kupite. White Island, otok blizu otoka Carriacou, je naprodaj za 1.4 miljona US$. Morda ga dobite še ceneje, če obiščete lastnika. Je Italijan in lastnik tovarne čevljev v Italiji.

Zvečer sva pripravila večerjo na katero sva povabila Rogerja in Francoise in še enega Francoza z jadrnice Brave Molly, ki sva ga spoznala včeraj. Na rdeči železni oklopnici jadra sam. Toliko ve, da ves večer skoraj ni pustil nikomur do besede. Še najmanj pa Rogerju. Najbrž si je Roger sam kriv, ker je Anglež. Saj veste, Angleži in Francozi si ravno ne pošiljajo poljubčkov, če niso par, kot Roger in Francoise. Kaj več o Jean Pierru in njegovi oklopnici Brave Molly, s katero namerava v maju zajadrati čez Atlantik, vam povem pa drugič. V maju bo čez Atlantik proti Sredozemlju zajadrala tudi Bavaria 35 - Taja s kapitanom Bojanom in mornarko Brigito. 8. maja ali nekaj dni kasneje bova najverjetneje z otoka Antigua odjadrala proti Bermudom in od tam do Azorov in naprej proti Mediteranu. Od julija do konca septembra bova jadrala ob španski Costa del Sol, okrog Balearov, Sardinije, Sicilije in Jonskih otokov ter predvidoma do sredine oktobra 2003 prijadrala v domače vode.

Če koga od bralcev ni strah z nama in Bavario zajadrati čez Atlantik, se nama lahko pridruži. Enako velja tudi za jadranje po Mediteranu.

 

FORUM