Make your own free website on Tripod.com

10.MAJ 2003

Na Atlantiku

Okrog 1 ure po polnoči sva bila z Brigito budna oba in previdno jadrala po le nekaj metrov globokem morju 5 milj od zahodne obale Barbude. Štiri milje na odprto morje se namreč raztezajo koralni grebeni. Pozicijo sva preverjala z dvema GPS, na papirnati in elektronski karti ter z globinomerom in optično glede na luči otoka. Ko sva nevarno področje prešla, je odšla spat Brigita. Ponoči sta prišli dve plohi z nekaj več vetra, sicer pa ni bilo nič posebnega. Ko je zjutraj vzšlo sonce je bilo okoli naju le morje. Dan je bil sončen s posameznimi oblaki iz katerih je včasih prišla ploha. Le ena naju je oplazila. Pihal je vzhodnik do NE s hitrostjo med 15 in 20 vozli, morje pa je bilo visoko kakšen meter. Jadrala sva ostro proti vetru, v kurzu od 0 do 30* in s hitrostjo med 5 in 6 vozli.

Dopoldne sem izgubil doslej največjo ribo na trnku, skupaj z vabo. Vaba je bila 25 cm dolga rdeče bela Rapala z dvema nerjavečima kavljema na en meter dolgi jekleni predvrvici. Kupil sem jo na otoku Bequia. Ko je riba prijela, sem takoj začutil, da je velika riba, saj je močno potegnila. Počasi sem začel navijati 0,70 mm debel laks na navijalec PENN LONG BEACH 268 na palici za velike ribe. Takšno opremo imajo v trgovini Pravi ribič v BTC. Riba, bila je dorada, je skočila iz vode.   Bila je dolga vsaj 1 meter. Še sem jo počasi vlekel, dorada pa je spet skočila iz morja ter naredila salto v zraku. Po tretjem skoku iz morja je vleka postala lahka. Potegnil sem laks iz vode in ugotovil, da je riba s svojo močjo odkrivila močno zaponko na katero je bila pritrjena jeklena predvrvica in z vabo odplavala proč. Če seštejem vse izgubljene vabe, še vedno mislim, da  je vrednost ujetih rib večja od stroškov za ribolov. Žal pa imam za vabo sedaj le še eno Rapalo in nekaj silikonskih lignjev.

Spet sem se javil na nemškem netu in govoril tudi z Vojko iz jadrnice Pantarej. S Samom sta na 23* severno in praktično brez vetra. Samo je zato vključil motor. Kmalu se je oglasil alarm in pokazala se je lučka za olje. Olja je bilo sicer dovolj, ko pa ga je Samo še malo dolil težav ni bilo več. Vremenska karta nama za jutri kaže okrog 10 vozlov vetra, Vojki in Samu pa skoraj brezveterje. Zvečer ob 19 uri sva na poziciji 19*07' N in 61*31' W. V 24 urah sva ostro proti vetru prejadrala 126 milj v povprečnem realnem kurzu 9*.

 

FORUM