Make your own free website on Tripod.com

15.MAJ 2003

Izginuli

Ponoči se je veter okrepil na čez 20 vozlov. Sunki so dosegli 25 vozlov. Spet se je pojavilo kopasto morje, po katerem je skakala Taja. Premetavalo pa je tudi naju z Brigito. Brigita se je  slabo počutila, jaz sem pa slabo spal. Avtopilot je ponoči in dopoldne spet začel na displeju izpisovati čudne znake, vendar vseeno deluje.

Na jutranjem Safety and security net-u poizvedujejo o treh izginulih jadrnicah s posadko. Z 11 m jadrnico so odjadrali s Floride, z 9 metrsko pa z Bahamov in o njih ni sledu. Že od sredine aprila pa pogrešajo samotarskega jadralca, ki bi moral prijadrati do St.Helene v Atlantskem oceanu, pa ga ni bilo. Njemu velja še posebna skrb, saj je radioamater, ki se je pred tem javljal.

Po SSB zvezi sem govoril z Vojko z jadrnice PantaRei, ki dobro napreduje v smeri proti Azorom in je oddaljena približno 100 km od Taje. Govoril sem tudi z Rogerjem z jadrnice Starship Annie, ki je na 1800 km oddaljenem  otoku Bequia in mi je povedal, da bo danes ob 22.00 uri po lokalnem karibskem času mogoče opazovati lunin mrk.

Še vedno je pretežno sončno vreme s posameznimi oblaki od katerih imajo nekateri tudi zalogo dežja. Morje se je že občutno ohladilo, pa tudi temperatura zraka se je s karibskih 30*C spustila za 3-4 stopinje.

Popoldne je veter oslabel na 15 vozlov in tudi morje se je umirilo. Ostali so dolgi oceanski valovi z le malo vzvalovanim morjem. Zvečer je pa spet zapihalo okrog 20 vozlov. Spreminja se le hitrost vetra, smer pa je ves čas SE. Po vremenski karti naj bi pihalo le 10 vozlov. Danes bom zaprosil za novo vremensko karto za naslednje tri dni.

Zvečer ob 19 uri sva na poziciji 28*24' N in 55*54' W. V 24 urah sva proti vetru prejadrala 139 milj v povprečnem realnem kurzu 40*.

 

FORUM