Make your own free website on Tripod.com

21.MAJ 2003

Sonce za vzorec

Vremenska karta je kot triler v nadaljevanjih. Pa še na tešče pride. Za karto moram zaprositi ob 4.00 uri zjutraj, prevzeti pa jo do 5.00 ure zjutraj, ker je v tem času najmanj motenj na frekvencah in najboljši prenos. Ponočnjaki na radijskih postajah takrat že večinoma obnemorejo, večina ostalih pa še spi. Dosedaj sem delal s postajama na Floridi in Južni Karolini, sedaj pa je bližja postaja v Kanadi. Je le nekaj čez 2.000 km daleč. Do evropske postaje v Belgiji je še 4.500 km. Današnja karta za 23.5. predvideva prihod "frontice" s Floride. Ta se bo medtem poglobila na 998 mb in prinesla po karti veter preko 40 vozlov. Dejansko je veter vedno močnejši, kot ga karta napove. Na karti, ki pokriva področje od Karibov do Kanade na zahodu in do Azorov na vzhodu, so izobare fronte tako goste, da se komaj vidi vmes. Spet bova na obrobju fronte, če bo po sreči. Pa še tam bo po napovedi veliko vetra. Naslednji dan se bo fronta skoraj udomačila na področju, saj se bo le malo premaknila proti severu. Joj, kje ste Azori. Da bi čimbolj zbežala pred fronto hitiva kolikor moreva. 6, 7, tudi 8 vozlov SOG (speed over ground - hitrost glede na zemljo) po GPS-u. Dvignjen je maksimum jader, ki ga jadrnica še prenese, čeprav je razvitih manj kot pol jader. Veter z juga piha do 25 vozlov z dežjem, valovi se pa valijo v polkrmo. Jadrava v kurzu 65 stopinj v smeri Azorov. Zračni tlak je padel od včeraj še za en milibar.

Med jadranjem na daljše razdalje se pokaže iz kakšnega testa je kdo. Brigita je res pogumna punca. Včasih ji je slabo, ko jadrava krajše, dnevne razdalje. Ko so razmere težke, ji ni nikoli.  In nikoli se ne pritožuje čez razmere in nikoli me naveličano ne sprašuje kdaj bo bolje. Vedno svoje dežurstvo dobro opravi v celoti.

No, kot po čudežu se je ob 9 uri naredilo sončno vreme. Vem, da  pri 1012 mb ne more trajati, zato je škoda, da ga Brigita ne vidi, ker spi.

Sonce je med oblaki in koprenami sijalo do 16 ure, potem pa so nebo spet prekrili oblaki. Že od 12 ure dalje piha SW veter s komaj 6 do 10 vozli. Poskušala sva jadrati z obema jadroma, pa samo z genovo, vendar je vetra premalo za vsako postavitev jader glede na valove, ki prihajajo iz SW smeri. Jadrava s hitrostjo 4 vozlov, vendar skoraj polovico hitrosti prispeva valovanje morja. Da se jadrnica ziblje, ni treba posebej povdarjati.

Zvečer ob 19 uri sva prijadrala do pozicije 32*00' N in 42*20' W. V 24 urah sva prejadrala 139 milj v povprečnem realnem kurzu 65*.

 

FORUM