Make your own free website on Tripod.com

31.MAJ 2003

Spet pripone

Dopoldne sem s pomola ob jadrnici zaslišal slovenski pozdrav. Nista bila Vojka ali Samo. Spoznala sva Marka, ki je skupaj s Samom prijadral s Karibov z jadrnico Blue Dream. Z Brigito sva ga povabila na kavo in klepet, on pa naju na njegovo jadrnico. Na Horti smo sedaj že tri slovenske posadke jadrnic, ki so v maju prijadrale s Karibov.

Danes sva se srečala z Genuinom Madruga, ki je z jadrnico Bavaria 36 v dobrem letu in pol objadral svet. Genuino je doma iz Horte in je svet objadral v času od 28.10.2000 do 18.5.2002. Omenil je precej težav z jadrnico, največja pa je bil zlomljen jambor, ki se mu je zlomil na polovici preplute morske poti med Avstralijo in Mauriciusom. Uspel je z zahtevo po nadomestnem jamboru za svojo Bavario, ker se je originalni jambor zlomil zaradi počene pripone. Na jadrnici mi je pokazal kako je okrepil novi jambor. Pod in nad križne pripone je zamenjal z 1 mm debelejšimi od originalnih, na že pripravljeno mesto pod vrhom jambora pa je  namestil še dve dodatni 7 mm debeli priponi in ju speljal do pritrdilne točke na palubi. S tako ojačanim jamborom na preostanku poti težav z jamborom ni več imel.

Zvečer sva obiskala Marka in Samota na jadrnici Blue Dream. Toliko smo si imeli za povedati ob vinu in hrani, da je bil že naslednji dan, ko smo odšli vsaksebi.

 

FORUM