Make your own free website on Tripod.com

19.JUNIJ 2003

Azorski otoki

Na dan odhoda vedno primanjkuje časa za vse aktivnosti. Z Brigito sva obiskala internet in poslala fotografije s Karibov za objavo na spletni strani, kolesarila do 15 km oddaljenega mesteca Santa Cruz in po vrnitvi spakirala kolesi v ladijsko shrambo. Pozno popoldne sem uredil formalnosti glede odhoda in plačal marino. Zvečer smo skupaj z Vojko in Samom ter Anne in Bertom s sosednje jadrnice Cito odšli na večerni sprehod po mestni promenadi. Malo pred polnočjo smo se vrnili iz mesta in se v brezveterju odločili za še nekaj ur spanja pred odhodom.

Naj pred odhodom zapišem še nekaj vtisov o Azorih, otokih sredi severnega Atlantika.

Azore zaznamuje živo zelena pokrajina, po kateri se sprehaja in pase več govedi kot tu živi ljudi, puščavsko gola, sivo-rjava vulkanska pokrajina ter hladno in čisto, temno modro morje v katerem živi veliko kitov in še več delfinov. Krajina azorskih otokov je hribovita, najvišji vrh, ki se dviga 2351 m visoko naravnost iz morja, pa je Pico na otoku Pico. Pico je hkrati tudi najvišji vrh Portugalske. Pozimi je Pico pokrit s snegom, čez leto pa na višini nad 1200 m spominja na lunino pokrajino. Vzpon nanj je dovoljen le po preizkusu psihofizičnih sposobnosti hribolazca in le z vodnikom, saj so zabeležili že precej nesreč. Na otokih je precej jezer in vulkanov, največkrat pa se prvi nahajajo v kraterjih drugih. Zaradi delovanja vulkanov je na otokih rodovitna zemlja, vendar pa vulkani niso ugasli, ampak le spijo in še vedno grozijo z izbruhom. Vsi azorski otoki, ne le otok rož - Flores, imajo obilo cvetja. Cvetje je tako ob hišah, v mestnih parkih, ob robovih travnikov in ob osamljenih cestah. Otoki so posuti z majhnimi zaselki s skromnimi belimi hiškami. V skoraj vsakem zaselku je tudi cerkev, ki po pravilu nosi pečat pozno baročnega sloga. Prebivalce Azorov močno združuje vera. V čast Svetemu duhu in Sveti Mariji otočani vsako leto prirejajo ločena večdnevna praznovanja. "Festas" v čast Svetemu duhu po vaseh in mestih na otoku Terciera v juniju trajajo kar 10 dni. Žal smo pred tem z otoka že odpluli, vseeno pa smo bili ob dnevu Portugalske, 10.junija, skupaj z vsaj 1.000 ljudmi na ulici postreženi z juho Svetega duha. V juhi se z govejim mesom kuha zelje in kruh, zraven pa pije vino.

Azorčani so prijazni, pridni, pošteni, gostoljubni in zadržani ljudje. Že Josuha Slocum, ki je prvi sam objadral svet je leta 1895 ob obisku Azorov, v svoji knjigi Sam z jadrnico okoli sveta, zapisal: "otočani so vedno najprijaznejši ljudje na svetu, vendar nisem nikjer srečal nikogar bolj prijaznega, kot so dobra srca tu".

Vsak od devetih otokov, ki so daleč od vsakdanjega sveta in običajnih predstav, je vreden obiska.

 

FORUM