Make your own free website on Tripod.com

25.JULIJ 2003

Otok Isola Piano

Vroči dnevi si sledijo en drugemu. Tu na Sardiniji vlada huda suša. Že dolgo ni bilo padavin. Vsa južna Italija je ožgana od sonca. Vsak dan se temperatura zraka dvigne na preko 35 *C. Morje ob obalah Sicilije je ogreto na 29*C.

Zjutraj smo prijadrali do otočka Isola Piana na jugu Sardinije nasproti mesta Portoscuso. Ko smo se  privezali ob pomol, nam je domačin povedal, da je otok v zasebni lasti. Nihče nas ni odpodil proč. Zaplavali smo v čistem morju, pojedli zajtrk in se sprehodili po otoku, ki na najširšem delu ne presega 500 m. Na otoku so stare stavbe urejene v prijetna počitniška bivališča. Med stavbami je raste okrasno drevje in grmičevje. Na južni strani otoka je pristan, na severni obali pa se razbija odprto morje. Severna obala je razčlenjena, s prepadnimi stenami in slikovitimi skalnimi osamelci, ki jih je morje izoblikovalo zaradi različne strukture otoških kamenin.

Čeprav je bil naš namen ostati le kakšno uro na otoku, je bilo že popoldne, ko smo severnim vetrom odjadrali dalje proti jugu. Po preplutih 15 miljah smo se zasidrali na južni strani otoka S.Antioco. Zaliv je dobro zatočišče, ko pihajo severni vetrovi. Od tu nas je še 18 milj ločilo od marine v zalivu Teulada. Veter je proti večeru oslabel, ponoči pa skoraj nehal pihati. Ob 23 uri smo pripluli v marino. Lani oktobra je bil privez v nedokončani marini brezplačen. Marina je še vedno nedokončana, le za privez računajo 28 EUR. Zato smo se zasidrali nedaleč vstran od pomola marine za valobranom, kar je brezplačno.

 

FORUM