Make your own free website on Tripod.com

27.JULIJ 2003

Počen okov

Jugovzhodni veter je vztrajal vso noč. Jadrali smo v nepravi smeri, saj je gledano z juga Sardinije v jugovzhodni smeri Sicilija. Sicilija je sicer oddaljena le 195 milj, vendar pa se bo ta razdalja podaljšala za dodatnih 100 milj pri križarjenju proti vetru. Zjutraj smo prijadrali natanko na pol poti med Sardinijo in severom Tunizije, do katere nas je ločilo še dobrih 50 milj. Ko smo obrnili jadrnico v drugo smer, pa smo jadrali proti Rimu. Le v smer Sicilije jadrnica noče.

Popoldne sem zaslišal pok. Tudi Brigita in Drago sta ga. Stopil sem iz kabine in pogled se mi je najprej ustavil na priponah. Bile so videti cele. Nato pa, o groza! Počil je edini  okov na katerega sta pripeta dva napenjalca Hasselfors, ki z dvema priponama držita jambor na desni strani jadrnice gledano proti premcu. Razmere na morju so bile normalne: veter 16 do 20 vozlov, val višine 0,5 m, sončno vreme. Edini okov, na katerega sta preko napenjalca pritrjeni priponi, je počil ravno na sredini in se tudi nekoliko odkrivil. Med počenima deloma okova je sedaj po poku špranja širine 8 mm. Napenjalca s priponama sta obtičala na zlomljenem delu napenjalca, tako, da jambor ni padel. Takoj sem na ograjico fiksiral dodatni premični priponi, ki sem jih še pred odhodom na jadranje pritrdil za dodatno ojačitev jambora. Jamor na desni strani sedaj držijo štiri pripone. Dodatno sva z Dragotom oba napenjalca stisnila skupaj s karabinom pred vpetjem na okov in s tem preprečila, da bi se okov še dodatno odkrivil, zaradi česar bi lahko napenjalca izgubila fisirno točko. Karabin je iz narjavečega jekla debeline 10 mm.

Počen okov sem fotografiral z digitalnim fotoaparatom, z digitalno kamero pa je vse posnel tudi Drago. Okov je originalen na jadrnici in ga je vgradila Bavarija. Gre za napako proizvajalca, ki se ne bi smela zgoditi, saj je od kvalitete vitalnih delov odvisna varnost posadke. Vem, da sedaj Bavarija ne vgrajuje več takšnih okovov. Domnevam, da zaradi neustreznosti, saj so na novih jadrnicah okovi že na videz trdnejši.

O zlomu okova bom poslal e-mail sporočilo slovenskemu zastopniku Bavarije. Prosil ga bom, da proizvajalca seznani s poškodbo. Pričakujem, da bo Bavaria nadomestila počeni okov z novim.

 

FORUM