Make your own free website on Tripod.com

9.JULIJ 2003

Spet jutranji tek

Z Brigito sva zjutraj ob obalni cesti tekla proti 4 km oddaljenemu mejnemu prehodu z Marokom. Začuden sem bil, ko sem videl koliko ljudi teče za rekreacijo. Ko sva se bližala meji, je Ceuta vse bolj postajala podobna arabskemu svetu. Arabski videz so imele zgradbe, vse več smeti je bilo na tleh, ljudje so brezdelno sedeli ob cesti in vse več je bilo od nog do glave zavitih žensk. Meja je obdana z bodečo žico. Med državama teče cesta po kateri se peljejo avtomobili, večina Maročanov pa pride in odide peš čez mejo skozi z žico obdane koridorje. Pred mejo sva videla veliko žensk, ki so si okrog telesa ovijale oblačila in si jih privezovale z vrvmi. Ko so bile pripravljene za prehod meje, so izgledale kot ruske babuške. Ne verjamem, da maroški cariniki ne opazijo tihotapljenja.

Pred mejo sva se obrnila in vrnila v marino. Z Brigito sva se lotila drobnih opravil na jadrnici. Najprej čiščenja jadrnice. Nato sem odvil displej avtopilota in tridate ter jima na spoju čez tesnilo nanesel novo tesnilno maso Sika, ki bo preprečila vstop vode v displeja. Potem se odvil pokrov antene GPS in ugotovil, da je notri voda in kristali soli. Pokrov antene je počil in skozi razpoko je prišla voda. Najbrž pretežno dež, gotovo pa tudi morje med jadranjem po razburkanem severnem Atlantiku. Očistil sem anteno in vezje, prelotal povezavo na vezju, ki jo je razjedla sol in ponovno preiskusil delovanje GPS. Žal GPS še vedno ne dela. Upam, da bo Iztok Šušteršič iz firme Harpoon d.o.o. iz Trzina, ki vzdržuje in prodaja Avtohelmove in Raymarine instrumente, lahko odkril in odpravil napako.

Grega je dan preživel na plaži, midva z Brigito pa sva tja odšla popoldne. Zaplaval sem v morju, ki se mi je zdelo nenormalno hladno za ta letni čas in vsakodnevno temperaturo zraka preko 30*C. Morda pa je temperatura Sredozemskega morja normalna in sem se le razvadil ob prijetnih temperaturah Karibskega morja.

 

FORUM