Make your own free website on Tripod.com

12.AVGUST 2003

Eolski otoki

Danes smo ob 1.uri po polnoči le pripluli do zaliva Porto Di Ponente na otoku Vulcano in spustili sidro med mnogimi že zasidranimi jahtami. Po krajšem plavanju smo zaspali.

Sonce je bilo že visoko, ko smo se vsi prebudili. Morje ob otoku Vulcano je res kristalno čisto, vendar pa je zelo nemirno, za kar poskrbijo mimo vozeči čolni. Vozniki čolnov vozijo hitro in s tem dvigajo valove, pa še to slabo lastnost imajo, da jih nikoli ne zmanjka. Med plavanjem, še bolj pa med potapljanjem, mora biti kopalec med zasidranimi jahtami pozoren, da ga drveči čolni ne povozijo.

Večino dneva smo preživeli na zasidrani jadrnici med kopanjem in iskanjem sence v vročem, res vročem poletnem dnevu brez vetra. Popoldne sem zaplaval do obale in se sprehodil do nasprotnega zaliva Porto Di Levante, čez ozek pas kopnega. Tik ob obali je jezerce z vročim vulkanskim blatom, pomešanim z morsko vodo. V približno 40*C topli blatni kopeli se množično namakajo mladi in stari. Pravijo, da kopel koristi tistim s kožnimi ali revmatskimi obolenji. Tudi sam sem se namočil v vroči kopeli in se mazal s sivim blatom, ki smrdi po žveplu. Po 15 minutah namakanja v vročem bazenu sem postal utrujen od vročine. Še dobro, da je poleg morje v katerem se je mogoče osvežiti v 28*C topli morski vodi.

Eolski otoki so dobili ime po Eolu, sinu Pozejdona, kateremu je Zeus podelil oblast nad vetrovi. Nekateri jim pravijo tudi Liparski otoki, po največjem otoku Lipari. V skupini Eolskih otokov je 7 otokov med katerimi so najbolj znani otoki: Lipari, Vulcano in Stromboli. Vsi otoki so vulkanskega nastanka, na otokih Vulkano in Stromboli pa sta vulkana še aktivna. Raziskovalci so ugotovili, da so otoki stari le miljon let, dvignili pa so se iz morskih globin med 1000 in 3000 m.   Obale otokov so pretežno skalne in se strmo dvigajo iz morskih globin, nekaj pa je tudi peščenih plaž, redkejši pa so zalivi. Zalivi nudijo pretežno slabo zaščito za plovila. Še najboljšo zaščito dajeta dva zaliva na severni strani otoka Vulcano, ki sta odprta, eden proti vzhodu in drugi proti zahodu ter nudita zaščito za nasprotne vetrove.

Na vseh sedmih otokih živi približno 12.000 ljudi, ki se pretežno ukvarjajo s turizmom. Sezona je dolga in traja od marca do konca oktobra. V vmesnem času počivajo, lovijo ribe, izdelujejo spominke ali zbirajo naravni plovni kamen, ki se nahaja na delu otoka Lipari. Kamen je tako lahek, da plava v morski vodi, uporablja pa se v farmacevtski industriji in kot kozmetični pripomoček.

Zvečer smo se s čolničkom odpeljali do obale in se sprehodili med stojnicami s spominki, prodajalnami z vsem mogočim, slaščičarnami, bifeji in restavracijami  in med množico drugih turistov.

 

FORUM