Make your own free website on Tripod.com

2.AVGUST 2003

Ogled mesta Cefalu

Vreme se še vedno ni izboljšalo. Že dva dni italijanski meteorologi napovedujejo nevihte, dež in veter 7 Bf. Njihove napovedi se kar uresničujejo. Ponoči je deževalo in pihalo, a na srečo s prave (NW) smeri. Zato smo noč mirno prespali v zasidrani jadrnici. Dopoldne nas je obiskal Mare. Skupaj smo s čolnom odpluli do pomola in peš odšli do 15 minut hoda oddaljenega starega dela mesta Cefalu. Ustavili smo se v kavarni pred katedralo na glavnem mestnem trgu Duomo in opazovali dva mladoporočena para, ki sta ločeno pozirala fotografom v vseh mogočih pozah pri znamenitostih trga. Ena od obeh nevest je bila opazno zdolgočasena in naveličana nastavljanja fotografom.

Ko se je Mare poslovil, smo se Brigita, Anja in jaz odpravili na sprehod po mestu, za katerega pravijo, da je najlepše na Siciliji. Cefalu ponuja naravno lepoto, čisto morje, gostoljubnost, zgodovinske spomenike ter raznoliko gostinsko ponudbo. Po legendi je v Cefalu prišel že Herkul in zgradil tempelj Jupitru. Ne glede na legende, Cefalu obstaja od 5.stoletja pred našim štetjem in je preživel številne spremembe, ki so jih prinesli pripadniki različnih narodov, ki so vladali Siciliji - Grki, Sirakužani, Kartageni, Rimljani, Bizantinci, Vandali, Goti, Arabci in Normani. Vsak narod je pustil svoj pečat v spomenikih, jeziku ali tradiciji.
Najprej smo obiskali mestno katedralo Duomo na istoimenskem trgu. Katedrala je bila zgrajena v 11.stoletju. Zgraditi jo je dal normanski kralj Roger II. Na pročelju, fasadi in stolpih katedrale je opazen arabsko-normanski vpliv. V notranjosti prostor pred oltarjem krasi legendaren mozaik iz leta 1148, dovršen v razkošnem izboru barv (zlasti v smaragdno zeleni) na zlatem ozadju. Oko najprej zapazi ogromno, veličastno podobo Kristusa, strmečega iz apside navzdol. Njegova desna dvignjena roka blagoslavlja, leva pa drži pergament popisan s citatom iz Janezovega Evangelija (8 poglavje, 12 verz) v grščini na levi in v latinščini na desni strani: "Jaz sem luč sveta. Kdor gre za menoj, ne bo hodil v temi, marveč bo imel luč življenja".

Trg Duomo se zaključuje na glavni mestni ulici Corso Rugero. Tu so številne prodajalne s spominki, oblačili in obutvijo, restavracije, kavarne, vinarne in še marsikaj. Ulica je namenjena pešcem, med katerimi se podijo vozniki s skuterji. Policisti skušajo preprečiti motorni promet, a neuspešno. To je pač vroča Italija. Iz ozke Corso Rugero vodijo številne še ožje uličice, na vseh pa je polno ljudi. Skoraj vsi so Italijani, tu in tam je slišati še francosko govorico. Drugih tujcev nismo opazili. Morda se bojijo mafijskega slovesa, ki visi nad Sicilijo. Lahko zatrdim, da smo se ves čas in v vsakem delu dneva počutili povsem varne. Skupaj smo se še povzpeli na mogočno skalo za mestom na kateri se nahajajo ostanki grškega templja iz 5.stoletja pred Kristusom, posvečenega boginji Diani. Z Brigito sva se nato povzpela povsem do vrha, kjer so ostanki gradu iz 11.stoletja. Z vrha je lep razgled proti Palermu na eni in do Capo d'Orlando na drugi strani. Pod skalo, ki je bolj gora, leži na eni strani globoko spodaj mesto Cefalu, na drugi pa nova marina in sidrišče za jahte, na katerem sta se zibali tudi Taja in Dream Star.

Na poti proti sidrišču smo srečali Mareta in se dogovorili za točen čas večerje. Na severozahodu se je spet temnilo. Ko smo prihiteli do pomola pred sidriščem, je bila temna oblačna gmota že pred sidriščem. Poskakali smo v čoln in odbrzeli proti jadrnici. Tedaj smo na pomolu zagledali Tomaža, Beti in Petro. Izmenjali smo nekaj besed in zdrveli do jadrnice. Skoraj istočasno je začelo pihati in deževati. Prihrumela je ploha z močnim vetrom in oprala jadrnico. Tomaž, Beti in Petra so odšli v mesto na večerjo, kar smo izvedeli iz SMS sporočila. Ko se je ploha zlila, smo jih povabili na večerjo na jadrnico, a so že naročili. Tako smo večerjali le skupaj z Maretom. Po večerji sva se z Maretom odpeljala na njegovo jadrnico. Prihrumela je še ena ploha z močnim vetrom. Maretovi jadrnici je popustilo sidro. Skale so bile le še nekaj metrov od krme jadrnice, ko je Mare jadrnico odpeljal stran od skal. Ponovno je zasidral jadrnico, potem pa sva se poslovila in si zaželela prijetno jadranje ter srečanje v Slovenji.

 

FORUM