Make your own free website on Tripod.com

18.SEPTEMBER 2003

Ogled

Spet je sončno jutro. In spet nič ne piha. Pa čeprav Grki po Navtex-u že tri dni napovedujejo NE veter 5 Bf. Grške vremenske napovedi niso prav zanesljive.

Dopoldne sva se sprehajala po marini Levkas in si ogledovala zasidrane jadrnice. Marina je bila pol popolnjena, med plovili pa so bile praktično same jadrnice. Glede na težave z Bavario, si sedaj ne ogledujem več jadrnic "plastic fantastic", temveč trdne jadrnice primerne za plovbo okoli sveta. V marini sva videla tri različne generacije jadrnic HR 42, stare od 25 do 5 let. Za plovbo po odprtih morjih se mi je zdela najprimernejša najstarejša. Na krmi je pri dveh starejših HR jadrnicah odprtina za odtok iz shrambe za vrvi in bokobrane. Tam se vidi debelina trupa jadrnice. Pri najstarejši jadrnici je trup najdebelejši.

Po obisku marine in opravljenih nakupih sva dotočila gorivo in vodo, potem pa zaplula po kanalu od mesta Levkas proti jugu. Plovni kanal je dolg še skoraj tri milje. Kmalu sva razvila genovo in večji del kanala prejadrala s polkrmnim vetrom. Malo me je skrbelo, če je jadranje po kanalu dovoljeno. Najbrž ni, a nikogar ni bilo, ki bi nama to povedal. Popoldne sva proti šibkemu južnemu vetru počasi jadrala nekaj ur in prejadrala 4 milje, nato pa zadnji dve milji do zaliva in zaselka Nidri preplula z motorjem. Spustila sva sidro ob vstopu v zaliv. Jadrnica je z motorjem za seboj vlekla sidro, kot, da ga ni. Samo blato mora biti na dnu. Jaz sem zaplaval v morju, v katerem je bila vidljivost takšna, da sem stegnjeno stopalo medlo videl.  Po večerji sva se odsidrala in spustila sidro pred obalo in se privezala s krmo. Privez na obalo je bil brezplačen, kot povsod doslej razen v mestecu Gaios na otoku Paxos. Sprehodila sva se po mestecu, ki je kopija doslej videnih.

 

FORUM