Make your own free website on Tripod.com

6.SEPTEMBER 2003

Grška birokracija

Navsezgodaj sva napolnila vodo v rezervoar, v vse ročke in plastenke. Po zajtrku sva odjadrala proti nekaj milj oddaljeni marini Gouvia pred mestom Krf na otoku Krfu. Vplula sva v marino in zasedla prosto mesto ob pomolu. Sprehodila sva se po veliki marini, nato pa odšla proti supermarketu. Brigiti je na dvignjen palec takoj ustavil voznik in naju vzel v avto. Po dveh kilometrih naju je pripeljal do supermarketa. Ravno med nakupovanjem je zazvonil telefon. Brigitin brat Janez je sporočil, da bo ladja prispela čez pol ure v mesto Krf. Joj, midva sva bila pa ravno sredi nakupovanja. Pohitela sva iz trgovine in Brigita je spet dvignila palec. Tokrat ni bilo takšne sreče s štopanjem kot prej. Po 10 minutah čakanja sem kar peš odšel proti marini. Ni bilo dolgo, ko je Brigiti ustavil voznik in nato vkrcal še mene. V marini sva hitro pospravila nakupljeno in odplula proti Krfu. Brigitin brat Janez, prijateljica Renata in Tine so že čakali na pomolu. Srečanje med Brigito, bratom in prijatelji je bilo prisrčno in veselo. Odšel sem do grških oblasti, da prijavim novo posadko Taje. Najprej sem bil pol ure pri cariniku. Vmes je prišla ladja z albanskimi potniki in carinik se je posvetil njim. Ko sem s končal s postopkom pri  cariniku, me je napotil na pomorsko policijo. Od tam so me napotili do kapitanije, le-ta pa spet na policijo, potem, ko je pobrala denar.

Izgubil sem dve uri, pretekel kakšen kilometer med uradniki in nas olajšal za 110 eurov, kolikor to stane. Namreč: transit log 30 eurov, 65 eurov plačilo kapitaniji in še 15 eurov za kaj vem kaj. In še sitnosti so mi naložili. Pravijo, da se moram s transit logom ob postanku javiti na tamkajšnji kapitaniji, če pa je ni, pa poiskati policijo in dobiti pečat v dokument. S težavo in kot veliko darilo so že zvečer dali pečat v dokument, ko sem rekel, da odplujemo jutri zjutraj. Praviloma bi se moral jutri zjutraj še enkrat zglasiti pri njih. Seveda pa so hoteli vedeti točno uro odhoda in kam gremo. Ob odhodu iz Grčije moram pa vse skupaj oddati. Birokrati do konca. V vsaki pisarni, razen pri cariniku, so pa vsaj trije, ki si podpirajo komolce in se dolgočasijo.

Čeprav so Janez, Renata in Tine bolj prebedeli kot prespali minulo noč na ladji, ki jih je pripeljala v Grčijo, smo po večerji pred spanjem vseeno odšli na sprehod po mestnih ulicah.

 

FORUM