Make your own free website on Tripod.com

<<<


 

SLEPEC
Anguis fragilis

Spada v družino slepcev in zraste od 40 do 50 cm. Živi povsod po Evropi, razen na severu Skandinavije, Irske, južne Španije, Korzike in Sardinije. Srečamo ga na gosto poraščenih gozdnih jasah in na sončnih, vlažnih robovih travnikov.


Slepec

Večinoma je aktiven zvečer in po dežju. Največkrat ga najdemo pod lesom in kamenjem. Zelo je podoben kači, saj je brez nog, telo pa se brez presledka nadaljuje v rep. Kožo ima gladko luskavo, ter je rjavkosto sive do bakrene barve. Njegovi mladiči so malo temnejši s srebrnkasto zgornjo stranjo.

Enako kot mnoge druge kuščarice lahko tudi slepec ob nevarnosti odvrže rep. Prehranjuje se z deževniki, žuželkami in golimi polži.

Je živoroden, saj junija in julija izleže 5 do 20 mladičev, kateri takoj ob leženju pretrgajo jajčno lupino. Pozimi otrpne.

 

<<< • Belouška • Rosnica • Slepec

FORUM