Make your own free website on Tripod.com

<<<


 

O JADRANJU

Ste že kdaj zajadrali po morju? Povem vam, lepo je.

Ljudje jadrajo že dolgo. Menda so prijadrali iz Egipta v Srednjo Ameriko, iz Južne Amerike v Polinezijo, iz Skandinavije preko Grenlandije v Severno Ameriko in nedavno, kot zadnji, slavni Krištof Kolumb iz Evrope v Ameriko.

Najprej je bilo jadranje potreba in je omogočilo potovanja in odkrivanje novih dimenzij sveta. Danes jadramo iz veselja, zato, da na prijeten način preživimo počitnice ali prosti čas. Jadranje je dosegljivo vsakemu brez potrebnih priprav. Minili so časi trdega  in tveganega življenja na jadrnicah.

Za jadranje je danes odloči vsak, ki želi začutiti dih morja, šepet valov in piš vetra v prijetnem preživljanju prostega časa. Že sama beseda jadranje je polna poetike, nežne topline in brezčasnosti. In ko zajadramo in minevajo dnevi, se rojevajo jutra in odhajajo s soncem ožarjeni večeri, začutimo v sebi toplino in mir, ki nam ju podarja morje. Ob misli na jadranje mi pred očmi drsijo bela jadra, tiha jutra, nežen veter, nakodrano morje, zibajoče jadrnice, ljudje, smeh, prijateljstva, mir in ko se jadranje konča ostanejo največkrat prijetni spomini in želja po vrnitvi.

Zato, da okusite slast jadranja možnosti ne manjka. Lahko se odpravite v turistično agencijo ali čarter bazo in najamete jadrnico. Velikost ali razkošnost  jadrnice ni najpomembnejša za vtis, ki ga dobimo. Tudi vreme ali letni čas ne. Še največ je odvisno od nas. Poznavanje jadranja za posadko ni nujno. Zadostuje, da je na jadrnici nekdo, ki zna jadrati in ima potrebno dovoljenje. To je običajno kar član posadke, včasih pa tudi skiper. Pri odločanju za jadranje vam svetujem previdnost. Nikar se ne odločite takoj za tedensko jadranje. Morda se boste počutili utesnjene ali pa se vam bo zibanje po morju zdelo neprijetno. Poskusite prvič zajadrati za dva ali tri dni. En sam dan je premalo za vtis. Tako bi bili  prikrajšani tudi za doživljanje odhajajočega večera po prejadranem dnevu in prebujanje na jadrnici v nov dan. Jadranje namreč ni le dviganje jader in drsenje po morski gladini s pomočjo nevidne roke vetra, je veliko več. Prvič in vsaj še nekajkrat zajadrajte z nekom, ki na jadrnici ne bo negotov tako kot vi. Naj vas ne prepriča jadralno neizkušen prijatelj, ki ima dovoljenje za voditelja čolna, kar je pogoj za najem jadrnice. Dovoljenje se dobi po opravljenem teoretičnem izpitu, jadrnice pa zato še od daleč ni potrebno videti. Množica vrvi, nenavadnih priprav in opreme s katero ne veste kaj bi počeli, pa lahko načrtovane počitnice spremeni v moro. Zato na jadranje previdno oz. vsaj z nekom, ki zna jadrati.

Zanimanje za jadranje je v porastu. In to za vse vrste jadranja, tako za najpogostejše počitniško jadranje ali jadranje v prijetni družbi kot način preživljanja prostega časa, tekmovalno jadranje na regatah ali ekstremno jadranje posameznikov za svetovne rekorde. Ste vedeli, da je že leta 1993 Bruno Peyron kot prvi osvojil lovoriko Julesa Verna (po njegovi knjigi v 80 dneh okoli sveta) in objadral svet v 79 dneh? In vse kaže, da se bo nora dirka jadralnih katamaranov okoli sveta  »The Race«  končala z novim rekordom okoli 60 dni.

Tovrstno jadranje pa je predvsem naporno in neznansko drago. Zato se vsaj na začetku odločite za prijetnejše in krajše jadranje. Razmere na morju so prijetne od zgodne pomladi do pozne jeseni. Nekateri celo pravijo, da je zimsko jadranje še posebej nepozabno doživetje.

Če boste jadrali v Jadranu se ustavite na bližnjih a osamljenih in obljudenih otokih, kjer ne poznajo avtomobilov. Videli boste, da tam življenje drugače teče, ljudje pa so zadovoljni in srečni, pa še daleč ni. Že v 2 ali 3 dneh jadranja čez vikend boste začutili čar vam še neznanega življenja.

Ali pa se odločite za jadranje povezano s prazničnimi dnevi. Prvi daljši prazniki v letu so prvomajski prazniki. Več jadralnih društev organizira prvomajska jadranja, običajno ob hrvaški obali, kar je časovno in finančno najbolj zanimivo.

Jadranje v najtoplejših mesecih je običajno povezano s počitnicami, veliko plovili na morju in največjim zanimanjem za jadranje. Poletje na jadrnici je tudi najprimernejši čas za otroke.

Morje pa je toplo še pozno v jesen, zato nekateri pravijo, da je takrat najlepše. Ugodne vremenske razmere še v novembru zvabijo marsikoga med jadra.

Zimsko jadranje pa je poglavje zase. Vendar nekateri uživajo tudi takrat, ko brije burja in se morje razliva čez trup jadrnice, tudi čez novoletne praznike.

Jadranje nas približa k prvobitni naravi. In ljudje, ki so povezani z morjem so ji še blizu. Pravzaprav je od prvobitne narave le še morje takšno, kot pred sto, tisoč, deset tisoč leti. Jadranje marsikoga osvoji in na pozitiven način zasvoji. Počasi, vsaj za nekatere, se spreminja iz preživljanja prostega časa v način življenja. Življenja z morjem, z  jadri, s tišino onkraj hrupne civilizacije in z lepotami, ki so nam sicer nedosegljive. Življenja s trenutki, ki nas napolnijo z energijo. Vsaj za nekaj časa. In zato velja poskusiti.

Bojan

 

<<< • O jadranju • Projekt • Posadka • Jadrnica • Plovba • Zaključek

FORUM