Make your own free website on Tripod.com

<<<


 

PREVOZ KOLES NA VLAKIH SŽ


Na vlaku v Sloveniji

Kolesa lahko prevažate na vlakih InterCity, mednarodnih in regionalnih vlakih v službeno-prtljažnih vagonih in v službenih oddelkih dizelmotornih potniških vlakov do 10 koles, v službenih oddelkih elektromotornih potniških vlakov pa do 20 koles. Prevoz koles ni mogoč v vlakih ICS, EuroCity in drugih vlakih, ki nimajo službenega vagona. Prevoz koles je možen tudi na avtovlaku, ki vozi na relaciji Bohinjska Bistrica - Podbrdo - Most na Soči ali obratno.

Kolo morate naložiti in razložiti sami in med prevozom paziti nanj. Skupine več kot desetih kolesarjev morajo prijaviti potovanje na odhodni železniški postaji najpozneje 8 dni prej.

Cena za prevoz kolesa znotraj Slovenije je enotna in ni odvisna od razdalje.

Kolo lahko date v prevoz tudi kot pošiljko, in sicer v zbirnih centrih za prevoz malih pošiljk.

Podrobnejše informacije o možnosti prevoza na določeni relaciji dobite na železniški postaji, s katere nameravate potovati.

Slovenske Železnice

Pripombe

Slovenske Železnice so 5.6.2001 izdale novo navodilo in obvestilo o možnostih prevoza koles na vlakih (podpisnik Miloš Rovšnik, direktor za potniški promet).

Osrednjemu problemu prevoza koles na novih Siemens-ovih "lokalcih" so se na SŽ izognili tako, da so breme odločitev preložili na vlakospremno osebje (beri dobro voljo sprevodnikov). Na vseh drugih vlakih naj bi bil prevoz koles mogoč po starem. Večje skupine naj se predhodno najavijo po e-pošti referentki SŽ (ta ni kriva za nakup neprimernih vlakov - narejeni za mestni promet pri nas vozijo na medkrajevnih progah).

Kako pa čez mejo?

V Avstriji vas dnevna karta za prevoz bicikla stane 40 ATS (cca. 600 SIT), tedenska pa 90 ATS (za prevoz čez mejo iz Šentilja ali Jesenic prištejete še 400 SIT).


Na vlaku v Avstriji

Prevoz z mednarodnimi vlaki na Hrvaško ali Madžarsko stane 4 EUR (cca.900 SIT). Na Madžarskih lokalnih vlakih stane prevoz kolesa cca. 25% cene nepredrage vozovnice, na Hrvaškem pa gre bolj ali manj po "slobodnom nahođenju konduktera".

Na italjanski meji je potrebno izstopiti z vlaka. To pa ni problem, saj se lahko zelo enostavno s kolesom zapeljete iz Nove Gorice v Staro Gorico ali iz Sežane do Opčin ali Trsta (pot nazaj s tramvajem iz Trsta na Občine stane približno 1.000 SIT - poštena cena za 400m vzpona). Cene znotraj Italije so med 7.000 in 24.000 LIT (možni so direktni prehodi meje v CH ali F).

Moje izkušnje iz Italije in Avstrije so dobre, v Avstraliji pa si izven konic in ob vikendih lahko vzel s sabo ne le kolo ampak celo surf ali kajak (ponekod celo zastonj)!

Milan

 

<<<

FORUM